Říjen 2015

Dotazník

28. října 2015 v 6:48 Upozornění
Chtěla bych zjistit co se vám na blogu líbí, co se vám nelíbí, co byste na blogu uvítali a tak. Chtěla bych z blogu udělat místo na které budete rádi chodit a proto jsem udělala dotazník a prosím vás o vyplnění. Blog se násleďně pokusím změnit podle vašich představ.
Dotazník najdete zde: d/1ez6VKjffmzRyq6ytI5oaEd3Qp4bBW0NppAYbEuLTaPI/viewform?usp=send_for

Vaše Káťa

Prosba

26. října 2015 v 20:22 Upozornění
Ahojky, přeji krásný večer. Chtěla bych vás strašně poprosit abyste mi občas psali nějaké komentáře. Třeba jestli se vám to líbí nebo ne, co byste na blogu chtěly a co ne. Ráda tohle dělám, ale chtěla bych nějakou podporu. Rozhodla jsem se pro novou rubriku o potravinách. Vyberu nějakou zajímavou potravinu a napíšu k ní článek a přidám recept. Napište mi prosím, co by vás zajímalo.

A ještě jedna otázečka, chtěli byste blogový ask?

Těstoviny s pečeným lilkem

23. října 2015 v 16:43 Těstoviny
2 větší lilky, nakrájené na středně velké kostičky
1 palice česneku
2 dlouhé chilli papričky
80-100ml olivového oleje
sůl, pepř
400g těstovin
hrst bazalkových lístků
400g polotučného tvarohu

Troubu předehřejte na 200˚C. Kostky lilku, stroužky česneku, chilli papričky (v celku) dejte na plech. Promíchejte s olejem, solí a pepřem a pečte 25-30 minut, dokud lilek nezměkne. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, pak je sceďte, vraťte do hrnce. Stroužky česneku vymačkejte ze slupek, papričky nasekejte a obojí vmíchejte k těstovinám. Přidejte rovněž lilek, bazalku a tvaroh. ihned podávejte.

Dobrou chuť



Vaše Káťa

Těstoviny s mozzarellou a kuřetem

23. října 2015 v 16:34 Těstoviny
Tak a teď taková rychlovka, ale pokud máte rádi těstoviny, určitě vyzkoušejte, je to super.

400g těstovin
1,2kg grilovaného kuřete , maso obrané
2 stroužky česneku, rozmělněné
250g cherry rajčat, přepůlených
hrst bazalkových lístků
1 malá červená cibule, nasekaná
125g mozzarelly, natrhané
1 lžíce strouhané citronové kůry
sůl, pepř
60ml olivového oleje
60ml červeného vinného octa

Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte je, propláchněte studenou vodou a v míse promíchejte s kuřetem, česnekem, rajčaty, bazalkou, cibulí, mozzarellou, citronovou kůrou, solí a pepřem. Olej smíchejte s octem a dresinkem přelijte těstoviny.

Dobrou chuť

Vaše Káťa

Špagety s rajčatovou omáčkou

23. října 2015 v 16:24 Těstoviny
400g špaget
1 lžíce slunečnicového oleje
1 cibule, nasekaná
1 stroužek česneku, rozmačkaný
3 červené chilli papričky, nasekané
400g (1 plechovka) rajčat
sůl, pepř
1 velká hrst bazalky
2 lžičky balzamikového octa
parmazán k podávání

Špagety uvařte podle návodu na obale, aby byly al dente neboli na skus. Středně velkou pánev, pokud možno s nepřilnavým povrchem, rozpalte na středním plameni. přidejte olej, cibuli, česnek, chilli a opékejte 2-3 minuty nebo dokud cibule nezměkne. Pak přidejte rajčata z plechovky, podle chuti sůl a pepř a nechte 5 minut zhoustnout. Poté vmíchejte hotové scezené špagety, bazalku a balzamikový ocet. Jednotlivé porce podávejte ozdobené bazalkou a parmazánem.

Dobrou chuť


Vaše Káťa

Špagety Carbonara

23. října 2015 v 16:13 Těstoviny
Máme tady první recept na těstoviny. Rozhodla jsem se, že kromě receptů sem budu přidávat taky historii některých jídel. Tak jdeme na to.

500g špaget
sůl, pepř
25g sádla
25g másla
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku, na plátky
100g pancetty v celku, na malé kostičky či špalíky
5 lžic suchého bílého vína
5 vajec
100g čerstvě strouhaného parmazánu
3 lžíce jemně nasekané petrželky

Špagety uvařte ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě tak, aby byly al dente čili na skus. Mezitím ve velké pánvi s vyšším okrajem naráz rozehřejte sádlo, máslo a olej. Přidejte plátky česneku a pancettu a opékejte dokřupava. Jakmile česnek začne hnědnout, vyhoďte ho, naopak vlijte víno a nechte jen mírně odpařit. Vejce vyklepněte do mísy a lehce našlehejte s parmazánem, petrželkou, solí a pepřem. Špagety sceďte, osušte a dejte do mísy k vejcím a promíchejte, aby se jimi obalily. Pak přidejte pancettu z pánve, posypte petrželkou a ihned podávejte.

Dobrou chuť!


Vaše Káťa

Blbouny se žahourem

22. října 2015 v 17:12 Dezerty
Tak a máme tu další recept. Ať vám chutná. Pokud budete mít nápady na recepty, jteré byste chtěli, pište komentáře.

200ml mléka
21g droždí (půl kostky)
špetka cukru
500g hrubé mouky
1 vejce
1l borůvek
200g rozehřátého másla
1 balení tvarohu na strouhání
moučkový cukr na posypání

Na žahour

1 lžíce másla
1/4l borůvek
2-3 lžíce cukru
špetka skořice
2 lžíce mléka
3 lžičky vanilkového pudinku
200ml smetany

Do trochy vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít kvásek. Mouku, vejce, zbytek mléka a kvásek smíchejte v míse a vzniklé těsto dejte vykynout na teplé místo, stačí 20 minut.

Z vykynutého těsta oddělte asi 10 kousků a z nich vytvořte spíš větší placičky. Překryjte je utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout. Na každou pak dejte hodně borůvek, konce těsta dejte k sobě a pečlivě přitlačte, abyste získali pěkné knedlíky. Nechte je pod utěrkou chvilku vykynout. Knedlíky vařte v osolené vodě asi 10 minut (5 minut pod pokličkou a pět minut bez pokličky). Po vyjmutí je ihned propíchejte vidličkou, aby z knedlíků unikla pára a nesrazily se, přelijte je rozpuštěným máslem, posypte nastrouhaným tvarohem a cukrem. Nakonec ještě přelijte borůvkovým žahourem. Připravíte ho tak, že v pánvy rozehřejete máslo, přidáte borůvky, cukr, skořici a mléko a krátce povaříte. Přidejte pudinkový prášek rozmíchaný ve snetaně a povařte do zhoustnutí.

Dobrou chuť
Vaše Káťa

Jahodovorebarborový džem

22. října 2015 v 16:45 Chuťovky
Ahojky, mám pro vás první recept tohoto blogu. Doufám, že se vám bude líbit a bude vám chutnat.

1360g rebarbory
2 citrony,
1200g krupicového cukru
1360g jahod
3 jablka, každé pokrájené na plátky (i se slupkou), zbavená jadřinců

Den předtím, než začnete dělat džem, pokrájejte rebarboru na kostičky, dejte do mísy, pokapejte ji šťávou z jednoho citronu a posypte polovinou cukru, přetáhněte fólií a dejte do lednice. Rovněž jahody dejte do mísy (velké můžete překrojit), pokapejte šťávou z druhého citronu a zasypte zbylým cukrem, přetáhněte fólií a dejte do lednice.

Druhý den sceďte do mísy šťávu uvolněnou přes noc z rebarbory i jahod - získt byste měli 1250 - 1500 ml tekutiny. Přelijte do hrnce, přidejte plátky jablek (přirozený zdroj pektinu) a přiveďte k varu. Vařte, dokud jablka lehce nepropíchnete vidličkou. Pak vše přendejte do mixéru a rozmixujte do jablečného pyré. Vraťte ho zpátky do hrnce, přidejte kousky rebarbory a jahod a nechte probublávat dokud džem nezhoustne, tedy zhruba 45 - 55 minut. Ještě horký džem plňte do sklenic, uzavřete víčkem, překlopte a nechte zchladnout. Poté otočte.

Příprava: 30 minut + odležení přes noc
Vaření: 30 - 45 minut
Porce: 4 - 5 litrů džemu


Dobrou chuť

Prosím pište do komentářů, jestli vám chutná a jestli máte nějaké nápady.

Vaše Káťa:)

10 důvodů proč péct svoje dorty

21. října 2015 v 20:21 Vaření - recepty
Ahojky, rozhodla jsem se napsat článek na téma týdne. Ani v tomto článku však nebude chybět pečení. Tak jdemena to...

1) Zabavíte se
2) Projevíte svou kreativitu
3) Uděláte dvakrát větší radost
4) Pokud se povede, můžete se pochlubit
5) Pokud se budete držet návodu, povede se vám
6) Bude vám více chutnat
7) Budete se zdokonalovat
8) Můžete si přividělat
9) Pokud umíte péct nebude to pro vás problém
10) Krásný dárek od srdce


Pokud nevíte co dát příbuzným k narozeninám, nebojte se a upečte jim dort. Pokud umíte péct třeba koláče, muffiny nebo perníčky, nebude to pro vás problém. Existuje spousta receptů a všechny vám samozdřejmě nebudou chutnat. Já vám sem nějaké recepty na dort samozdřejmě dám. V dnešní době si krém do dortu můžete koupit třeba v prášku v obchodě a tím si práci usnadnit. Dort vám samozdřejmě hned napoprvé nebude připadat úplně nejlepší. A ještě jedna rada - nepoužívejte místo škrob (jak kukuřičný, tak bramborový), dort bude potom hutnější, ale taky tvrdší.

Snad se vám to líbí. Pište mi prosím do komentářů, na co byste chtěli recepty.

Vaše Káťa